Slovenská asociácia európskeho práva

Riešiteľský kolektív

Zodpovedný riešiteľ:

Prof. JUDr. Dalibor Jílek, CSc., je významnou a v akademických kruhoch uznávanou európskou a medzinárodnou osobnosťou v oblasti medzinárodného práva a úniového práva. V tejto oblasti pôsobí zodpovedný riešiteľ nielen v teoretickej, ale predovšetkým v praktickej rovine už viac ako 20 rokov. Jeho profesijná kariéra je charakteristická kvalitnými aplikačnými vstupmi, vedeckými prácami a odbornými publikáciami, ktoré svojim obsahom pokrývajú široké spektrum čiastkových oblastí medzinárodného práva a práva Európskej únie. Celkový vedecký profil zodpovedného riešiteľa dopĺňa jeho aktívne pedagogické a vedecko-výskumné pôsobenie na Právnickej fakulte Panueurópskej vysokej školy v Bratislave ako aj Právnickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Prof. Jílek je recenzentom niekoľkých vedeckých zborníkov z konferencií a monografií a pôsobí okrem iného aj v redakčnej rade Editorial Board, Czech Yearbook of Public an Privite International Law a v redakčnej rady AUC-I právnickej fakulty Univerzity Karlovy. Medzi najdôležitejšie výstupy aplikačného výskumu zodpovedného riešiteľa patria štyri monitorovacie správy vypracované v rámci pracovnej skupiny Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii (European Commission against Racism and Intolerance - ECRI) v prípade Bulharska (2014), Rumunska (2014) , Grécka (2014) a Cypru (2011), ako aj jedna dôverná monitorovacia správa pre Európsku komisiu o dodržiavaní práv príslušníkov národnostných menšín v Srbskej republike (2011). Je tiež členom Poradného výboru zriadeného podľa článku 26 Rámcového dohovoru o ochrane národnostných menšín, Rada Európy, Štrasburg a členom Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii, Rada Európy, Štrasburg, ako aj členom zahraničných profesijných organizácií (International Law Association, American Society of International Law, Washington).

Riešiteľský kolektív:

Doc. JUDr. PhDr. Miroslav Slašťan, PhD., je absolventom Fakulty práva a Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici (1998-2004), kde absolvoval aj doktorandské štúdium a získal titul PhD. (2006). V roku 2007 získal doktorát z politológie na Inštitúte politológie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity. V štúdiu pokračoval na Fakulte práva Karlovej univerzite v Prahe (ústavné, medzinárodné a európske právo) a na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy (medzinárodné právo), ktoré úspešne ukončil habilitačnou skúškou. Má za sebou pedagogické pôsobenie na Katedre európskeho práva a aproximácie práva, Katedre medzinárodných vzťahov a diplomacie UMB v Banskej Bystrici (2002-2005), na Katedre politológie a európskych štúdií (2004-2008) a na Katedre verejného práva, na oddelení ústavného práva (od 2005). V období 2007-2010 pôsobil na Justičnej akadémii Slovenskej republiky ako vedúci Katedry medzinárodného a európskeho práva. V súčasnosti pôsobí na Paneurópskej vysokej škole, Fakulte práva. Intenzívne sa venuje publikačnej činnosti, je autorom alebo spoluautorom viac ako 70 odborných článkov, textov, monografií, publikácií a odborných skrípt. Jeho špecializáciou je oblasť európskeho práva, fungovanie vnútorného trhu EÚ, ústavný systém EÚ, vonkajšie vzťahy EÚ, spoločná zahraničná a bezpečnostná politika EÚ, medzinárodné právo súkromné, medzinárodná a európska ochrana ľudských práv.

Doc. JUDr. Bernard Pekár, PhD., vyštudoval ekonomickú fakultu a právnickú fakultu Univerzity Matej Bela. Od roku 2004 pôsobí ako nezávislý advokát v advokátskej kancelárii v Banskej Bystrici so zameraním na správne, občianske, obchodné a trestné právo. Vo svojej vedeckej práci sa zameriava na problematiku kontroly vo verejnej správe a v kontexte jej kontroly prostredníctvom európskeho správneho práva, problematikou správneho uváženia a ďalšími odvetviami správneho práva. Výsledky svojho vedeckého výskumu prezentoval na kongresoch v Slovenskej a Českej republike, ktoré boli následne vydávané v zborníkoch a odborných publikáciách. Je mladý výskumný pracovník, docent vo vednom odbore správne právo. Má pomerne širokú a často citovanú publikačnú činnosť doma aj v zahraničí. Má potenciál spájať rôzne vekové generácie a výskumné oblasti do komplexného výskumu.

JUDr. Jana Michaličková, PhD., je úspešnou študentkou doktorandského štúdia na Ústave medzinárodného a európskeho práva, Právnickej fakulty Paneurópskej vysokej školy.  Jej špecializáciou je medzinárodné súkromné právo, súdny systém Európskej únie, ktorý vyučuje. V rámci výskumu sa zameriava na aplikáciu najlepších záujmov dieťaťa vo vnútroštátnom práce. Pôsobí na pozícii odborného referenta pre medzinárodné vzťahy na Justičnej akadémii Slovenskej republiky, zároveň je poverená implementáciou medzinárodných vzdelávacích podujatí pre slovenskú justičnú verejnosť ako aj umožňuje účasť justičným pracovníkom zo SR na vzdelávacích podujatiach venovaných európskemu právu v justičných akadémiách všetkých štátov EÚ. Pravidelne publikuje výsledky svojej výskumnej činnosti na slovenských ako aj zahraničných konferenciách a v odborných časopisoch.

JUDr. Milan Jančo, PhD., je príkladom multidisciplinárneho odborníka, ktorý sa počas svojej profesionálnej kariéry intenzívne venuje medzinárodnému a európskemu právu i politológii. Pôsobil ako odborný asistent na Katedre občianskeho a obchodného práva Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave a je členom Slovenskej advokátskej komory. Vo svojej vedeckej a pedagogickej činnosti sa zameriava na všeobecné otázky súkromného práva a na európske súkromné právo ako také. S vysokou úrovňou znalosti právnickej terminológie anglického, francúzskeho, nemeckého a španielskeho jazyka sa stal dlhoročným spolupracovníkom Súdneho dvora Európskej únie v oblasti prekladov rozhodnutí tohto súdu. Je spoluautorom kolektívnej monografie určenej pre akademickú obec, ako aj pre odborníkov z aplikačnej praxe z radov sudcov a prokurátorov s názvom „Európske súkromné právo“, vydanej v roku 2012. Pôsobil tiež ako riešiteľ vo viacerých domácich a medzinárodných projektoch (napr. VEGA, Jean Monnet). Jeho bohaté vedecko-výskumné skúsenosti v oblasti medzinárodného súkromného práva sú nezastupiteľné pri riešení úloh a dosahovaní cieľov projektu.